Warsztaty kulinarne 2023/2024

Kulinarna podróż orient expressem

Kulinarna podróż po smakach Europy. W czasie warsztatów przygotujemy 12 dań z kuchni włoskiej, francuskiej oraz bałkańskiej. Nie pominięty zostanie również element współzawodnictwa z nagrodą dla najlepszej drużyny. Przyjemnym zakończeniem będzie wspólna degustacja w formie szwedzkiego stołu.

MENU:

  • Vichenchoise - francuski krem z porów
  • Francuska zupa cebulowa
  • Sałatka a?la madame de Pompa Dur z prażonym owczym serem
  • Sałatka a?la waldorf pachnąca pomarańczami i melisą
  • Ryba po florencku
  • Sakiewki z łososia z kremowymi porami
  • Soczyste polędwiczki w białych pieczarkach zabajone koniakiem
  • Roladki future z szynką parmeńską i szparagami w rubinowym sosie
  • Mousaka
  • Baklava
Menu możemy dowolnie modyfikować i dopasować do Państwa oczekiwań

KUCHNIA TAJSKA

Kuchnia Tajska, czyli kulinarna podróż do krainy wiecznego uśmiechu. Pachnąca, kolorowa i zaskakująca oryginalnością smaków kuchnia tajska jest uważana za jedną z najwspanialszych i najbardziej twórczych kuchni świata. Połączenie wyrazistych smaków, pikantnego chili z cierpkością limonki oraz słodyczą mleka kokosowego rozpieszczą kubki smakowe każdego z uczestników ! Menu, które zagości podczas warsztatów pochodzi od Jess Kwunruean-Rogoziński - absolwentki prestiżowej królewskiej szkoły gotowania M.L.Puarg Dinakara The Royal Exquisite Thai Cooking School. Jej doświadczenie sprawi, że poznają Państwo tajniki wspaniałej, pełnej aromatów kuchni tajskiej, słynącej z kolorystyki i świeżości produktów.  

MENU:

  • Thai Massaman curry
  • Tajskie zupy
  • tom kha gai
  • yam kung
  • phad thai
  • tod mun kung- ciasteczka krewetkowe
  • mango w mleku kokosowym

TOUR DE FRANCE

Podczas warsztatów ?Tour de France? przemierzymy Francję uznaną już dawno za światową potęgę kulinarną . Tutaj o kuchni się mówi i kuchnią się żyje. Dziedzictwo kulinarne jakim mogą poszczycić się Francuzi jest tak wielkie i bogate, że każdy z nas chociaż w niewielkim stopniu powinien spróbować zasmakować się w tej kuchni.

MENU:

  • karmelizowana cykoria
  • quiche loraine
  • sałatka liońska
  • prowansalska zupa rybna
  • szaszłyki coq au vin
  • dorsz zapiekany pod gruyere
  • francuskie pomme de terre draphin
  • brioszka nadziewana dulce de leche

Menu możemy dowolnie modyfikować i dopasować do Państwa oczekiwań

SŁONECZNA ITALIA

\"Słoneczna Italia\", podróż do kuchni włoskiej - pachnącej bazylią, pomidorami, oregano i pieczonym chlebem. Podczas warsztatów nauczymy się, że nie ma jednolitej włoskiej kuchni. Każdy region Włoch ma swoje tradycje kulinarne, a różnice są czasem zadziwiające. Na przykład na włoskiej Północy wolą masło, a na Południu preferują oliwę. Ci z Północy są mistrzami w przyrządzaniu risotto i kukurydzianej polenty, a na Południu pichci się rewelacyjne makarony i zajada się niebiańsko smacznymi lodami.

MENU:

  • Saltimbocca z risotto pachnącym lasem
  • Ravioli a?la Capri
  • Panacotta z zieloną herbata
  • Semifreddo z nugatem
  • Ryba po florencku
  • oraz wiele innych przysmaków kuchni włoskiej

ANTIPASTA KONTRA PASTA

Warsztaty Kuchni Włoskiej, prowadzone przez gościa specjalnego Mistrza Kuchni Włoskiej - Lorenzo. Nikt tak jak Włosi nie celebruje posiłków, nie delektuje się smakiem i nie cieszy życiem, więc chyba nikt lepiej niż 100% Włoch nie nauczy Was włoskiej kuchni jak również słynnego dla Włochów stylu podawania i serwowania potraw. Kuchnie z poszczególnych regionów Włoch różnią się między sobą, każdy z nich słynie z innej potrawy.

MENU:

  • Taglatelle marinara - domowy makaron tagliatelle z owocami morza duszonymi na oliwie extra virgin i bialym winie z pomidorkami koktajlowymi.
  • Cipuddata di tonno - (receptura sycylijska) swiezy stek z tunczyka duszony na oliwie extra virgin z octem balsamicznym z Modeny z orzeszkami pinii,rodzynkami,baklazanem oraz cebula.
  • Spigola in salsa di zenzero - labraks duszony z imbirem z oliwa extra virgin
  • Marinata di pesce e crostacei - marynaty ze swiezych ryb m.in. labraks,tunczyk,losos oraz krewetek m.in imperiali, gamberoni rossi

W tle rozbrzmiewać będzie włoska muzyka, co stworzy niepowtarzalny klimat Warsztatów

Plenerowe warsztaty grillowania

Pragniemy podzielić się sprawdzonymi sposobami na udane Grill Party lub Spotkanie Barbecue. W naszej polskiej mentalności rozróżniamy tylko formę rusztu nad rozżarzonym węglem drzewnym, na którym w szybki sposób przygotowujemy tzw. potrawy z grilla , ale sztuka kulinarna rozróżnia też Barbecue, która nie tylko odnosi się nazwą do słynnego sosu czy marynaty lecz do długiego procesu pieczenia na ogniu mięs jak również owoców i warzyw, dzięki czemu pozostają wyjątkowo soczyste z wyrazistym smakiem, pochodzącym od dymu znad paleniska.

MENU:

  • Cudownie soczyste burgery z przeróżnymi dodatkami
  • Pieczone ziemniaki w żeliwnych kociołkach
  • Skrzydełka kurczaka Buffalo
  • Różne sposoby na wołowinę
  • Sałatki, sosy i dipy, bez których grillowanie nie byłoby spełnione
  • Desery

ZGOTOWANI NA ŚWIĘTA

Święta Bożego Narodzenia to czas gdzie podczas rodzinnych spotkań przy suto zastawionych stołach, unosi się zapach długo wyczekiwanych potraw. W naszym menu zagoszczą najwykwintniejsze propozycje z dziejów ludzkości, zadowalające nawet najwybredniejszy gust prawdziwych smakoszy. Zaproponujemy także tradycyjne przepisy w nowych odsłonach, które wprawią w zachwyt gości przy świątecznym stole.

MENU:

  • Faszerowane indyki
  • Pieczyste gęsi
  • Aromatyczne desery
  • oraz wiele innych świątecznych specjałów, którymi przez wieki delektowały się pokolenia

A\'la Jaja czyli Wielka(m)oc gotowania

Gdy w całym domu czuć już zapach wędzonej szynki, boczku, tartego chrzanu i ciast ... to przypomnienie o tym, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego też pragniemy zaprosić na bardzo wyjątkowe Wielkanocne warsztaty kulinarne ,,A\'la Jaja czyli Wielka(m)oc gotowania?. Podczas warsztatów przygotujemy świąteczne menu, w którym nie zabraknie wyjątkowych kreacji kulinarnych z akcentem wielkanocnym.

MENU:

  • Chrzanowa zalewajka z wędzonym boczkiem
  • Królicze zawijańce
  • Pieczeń Sarmatów
  • Jaja a?la króliczek
  • oraz wiele innych specjałów z kuchni polskiej i nie tylko

YES CHEF

?Yes Chef !? czyli i Ty możesz zostać Mistrzem Gotowania, to warsztaty kulinarne, w których każdy z uczestników będzie miał okazję brać czynny udział w przygotowywaniu potraw.

Uczestnicy warsztatów zostaną podzieleni na zespoły, które otrzymają gamę produktów (czarna skrzynka) i pod okiem szefów kuchni naszej akademii będą miały za zadanie przygotować 3 potrawy: przystawkę, danie główne oraz deser.

Komisja złożona z szefów kuchni naszej akademii będzie oceniać walo- ry smakowe, wygląd, dekoracje talerza oraz pomysł na potrawę.

Podczas warsztatów przeprowadzane będą liczne konkursy kulinarne, gdzie zespoły będą mogły zdobywać dodatkowe punkty do ogólnej klasyfikacji.

Oczywiście z nagrodami dla najlepszych !

GRILL VS BARBECUE

Zapraszamy wszystkich z Krakowa , Katowic oraz całej Polski Warsztaty grillowania poprowadzi Rafał Drobniak

Przyjaciele nasze Akademii pragniemy Was wszystkich zaprosić na Wielka Majówkę Taste Chef z plenerowymi warsztatami grillowania pt Grill Vs. Barbecue Sezon grillowy zbliża się już dużymi krokami, dlatego dzisiaj nasza akademia pragnie podzielić się sprawdzonymi sposobami na udane Grill Party lub Spotkanie Barbecue . W naszej polskiej mentalności rozróżniamy tylko formę rusztu nad rozżarzonym węglem drzewnym , na którym w sposób szybki przygotowujemy tzw potrawy z grilla , ale sztuka kulinarna rozróżnia też Barbecue , która nie tylko odnosi się nazwą do słynnego sosu czy marynaty lecz do długiego procesu pieczenia na ogniu mięs jak również owoców i warzyw , dzięki czemu pozostają wyjątkowo soczyste z wyrazistym smakiem , pochodzącym od dymu znad paleniska .

Całe lato i początek jesieni to wymarzony czas, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie lub na działce rekreacyjnej. Przygotowanie ogrodowego party nie jest trudne, jednak z pewnością pomogą Wam sprawdzone porady, dzięki którym wszystko będzie dopięte na ostatni guzik. Ważne są wypróbowane potrawy oraz przyprawy, bez których nie sposób się obejść. No i oczywiście akcesoria grillowe, które ułatwią przygotowywanie i podawanie posiłku.

0
Przejdź do strony: Cateringu | Usługi Barmańskie | Wypożyczalnia sprzętu