Jajko Wielkanocne z kremem z Advocatu lub Baileysa

Składniki:

  • 50 ml mleka
  • 125 g białej czekolady
  • 2 g żelatyny (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 80 ml advocatu/baileysa
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200g maliny
  • bezy (pokruszone)
  • 200g borówka
  • świeża mięta
  • mini jajeczka czekoladowe
  • kwiaty jadalne

Wykonanie:

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

Pokrój drobno czekoladę i zalej zagotowanym mlekiem – odstaw na ok 2 min, następnie wymieszaj do połączenia.

Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia w mikrofalówce, dodaj do czekolady wymieszanej z mlekiem i wymieszaj blenderem, następnie dodaj ajerkoniak i śmietanę   ponownie zblenduj do wymieszania składników  – odstaw do lodówki do zgęstnienia.

Przełóż do rękawa i uzupełnij kremem połówki czekoladowych jajek, udekoruj owocami miętą, kwiatami, pokruszonymi bezami lub jajkami czekoladowymi.